Madaffaldsposen

I Frederikssund Kommune skal du benytte en særlig grøn madaffaldspose, når du afleverer madaffald. Formålet med posen er at sikre en god sortering og at undgå plast i naturen. Slå knude på posen og læg den i skraldespanden med det grønne låg.

 

 

 

 

 

 

Hvordan bruger jeg posen?

Brug madaffaldsposen sammen med en ventileret køkkenspand, så posen kan ånde. På den måde kan madaffaldet nå at afdampe en del væske, inden det bliver lagt i den udendørs beholder. Madaffaldet lugter mindre, hvis det får lov at afdampe.

Hvis du bruger en lukket køkkenspand, vil du opleve kondens på posen og i køkkenspanden.

Hvis du i varme perioder oplever problemer med lugt eller skadedyr ved din beholder udenfor, kan du begrænse problemet ved at følge en række gode råd.

Skraldemanden tømmer ikke, hvis der er plastikposer i madaffaldet

Hvis du pakker dit madaffald i plastikposer, vil du opleve, at vi ikke tømmer din madaffaldsbeholder. Det er nemlig et krav, at man skal benytte madaffaldsposen eller en anden komposterbar pose til madaffaldet.

Hvis din beholder er blevet afvist på grund af forkerte poser, har du fået en seddel af skraldemanden om det.

Hvad gør jeg, hvis min beholder er blevet afvist?

Flyt dit affald til restbeholderen, og husk de komposterbare poser fremover.

Hvis du mangler plads nu og her, kan du enten købe en ekstrasæk eller bestille en ekstra tømning mod betaling.

Fakta om madaffaldsposerne:

• Madaffaldsposerne er lavet af majsstivelse, og de er 100 % komposterbare.

• Det tager mellem 10-45 dage at nedbryde en madaffaldspose, når den komposteres. Processen er en biologisk proces, som startes af mikroorganismer.

• En pakke komposterbare poser kan holde sig i minimum et år, hvis de opbevares køligt og tørt.

Sådan får du madaffaldsposer

Når du har egne beholdere på hjul

Når du har brug for flere poser til madaffald, skal du binde en pose på din madaffaldsbeholders håndtag. Så lægger skraldemanden en ny pakke poser på låget, efter han har tømt beholderen. Bemærk, dette gælder kun de almindelige små madaffaldsposer.

 

 

 

 

 

 

Hvis du akut mangler poser

Mangler du akut poser, kan du hente en pakke poser på en af kommunens tre genbrugspladser eller på kommunens biblioteker. Du kan hente 4 ruller ad gangen per husstand.

Ønsker du en større pose?

Den almindelige størrelse pose er på 8L. Ønsker du en større pose, kan du  hente madaffaldsposer på 30 liter på en af kommunens tre genbrugspladser eller på kommunens biblioteker. Du kan hente 4 ruller ad gangen per husstand.

Ønsker du en helt tredje størrelse, må du gerne benytte andre komposterbare poser til dit madaffald. Poserne skal være grønne, kunne bindes med knude og have et komposteringsmærke påtrykt (“OK compost”).

Vi anbefaler, at poserne sættes i en ventileret beholder eller stativ.

Mangler du en lille køkkenspand?

Mangler du en lille køkkenspand til madaffald, så kan du gratis bestille et sæt med køkkenspand, folder og poser, så længe lager haves. Køkkenspanden passer til poserne på 8L. Leveringstiden er ca. 14 dage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja tak til

Alt madaffald, tilberedt eller råt:

 • Brød, ris og pasta
 • Frugt
 • Grøntsager
 • Kød (også med ben)
 • Æggeskaller
 • Skaldyr
 • Brugt køkkenrulle
 • Brugte kaffefiltre
 • Brugte teposer
 • Afskårne blomster fra hjemmet og mindre potteplanter uden potte.

Nej tak til

 • Anden dagrenovation, herunder pizzabakker og dyrestrøelse
 • Haveaffald, herunder afklip og nedfaldsfrugt

Affaldets vej

Dagrenovation hentes af en skraldebil med to kamre – et til madaffald og et til restaffald. Vi kommer hver 14. dag og henter dagrenovation.

Madaffaldet køres til Frederikssund, hvor det omlastes. Herfra transporteres det til Gemidan i Holsted, hvor det forbehandles mekanisk til en flydende masse og sigtes. Herefter transporteres det til Linkogas i Rødding, hvor det blandes med gylle. Massen tilsættes mikroorganismer og komposteres i et lukket anlæg. Resultatet er biogas og kompost. Biogassen bliver raffineret og afsættes til naturgasnettet, hvor den kan anvendes til el, varme og transport. Komposten kommer tilbage til landbruget, hvor den bruges på markerne til produktion af nye planter.

error: Det er ikke tilladt at kopiere eller downloade fra denne side. Der er copyright på alt indhold på hjemmesiden. - Copyright Vellerup Sommerby!!