Grundejerforeningen Vellerup Sommerby

Vellerup Sommerby – en herlig plet

Published by Vellerup Sommerby on

Vellerup Sommerby – en herlig plet her i Fjordlandet. For 100 år siden hed Vellerup Sommerby Vellerup Mark med nogle få gårde, hvor landmændene boede med deres familier og tjenestefolk, der var Birkebækgård, Viggård, Hemminggård, Strandgården, Klokkergården og 4 mindre landbrug, i alt 9 familier iflg. Folketællingen 1921 😘 Vellerup Mark som senere skulle blive til en helt ny verden i Hornsherred/Fjordlandet, nemlig Vellerup Sommerby.
Grundejerforeningen Vellerup Sommerby blev etableret i december måned 1969. De næste mange år gik nybyggerne igang og stort set alle havde udsigt til vores skønne Fjord Isefjorden. Der blev hamret, savet, plantet, skabt nære sociale relationer til hinanden og alle havde en vision til i fællesskab, at forme en smuk Sommerby, hvor der emmede af idyl, fred, ro og gode naboskaber. Vellerup Sommerby voksede sig igennem årene stor og det gælder også beplantningen på parcellerne, så det nu ikke længere er muligt for alle at få et kig fra vinduet til fjorden.
Jeg selv kom hertil i 1980 med min lille søn, det er nu 40 år siden. Når jeg bladrer igennem mine mange billeder fra tiden, som er gået, ser man tydeligt, hvor smuk sommerbyen er blevet med grønne haver og flotte huse, som er bygget og det kæmpe areal af grønne områder Sommerbyen er omgivet af.
Mange minder og gode stunder at kigge tilbage på. Mine tre børn er vokset op her i sommerbyen, hver weekend drog vi afsted til huset på prærien. Farmand byggede hus, børnene og jeg drog ud i den skønne natur, som var lige uden for døren, åben himmel, dyreliv, strand, skov og m.m., det var blot årstiden, der bestemte, hvad vi skulle have på af påklædning for at kunne boltre os i naturen i Vellerup Sommerby og resten af Fjordlandet.
Min ægtefælle, vores børn og jeg selv har knyttet mange bånd og fået mange dejlige venskaber igennem de mange år, som er gået.
Siden 1989 har min ægtefælle været en del af foreningslivet i Vellerup Sommerby. Grundejerforeningen har 879 parceller. Udover driften af foreningen drives også Vellerup Sommerby Vandværk. Vellerup Sommerby har, igennem årene lige fra den spæde start, haft en yderst velfungerende bestyrelse, som har haft det formål at skabe værdi for medlemmerne ud fra de beslutninger, som fællesskabet har vedtaget på de forgangne generalforsamlinger.
Det er ikke altid nemt at tilgodese alle og enhver, men bestyrelsens arbejdsredskab er nu engang foreningens vedtægter og ordensregler. Mange år er gået og de har været ganske fredelige, der har som regel været nogle få utilfredse medlemmer, som ytrede deres meninger om formanden eller bestyrelsen, dette skete hovedsageligt over hækken eller hos Købmanden og så mødte medlemmerne ellers frem til åbent hus på Vandværket og på generalforsamlingerne og ytrede sig der, tog beslutningerne i fællesskab og accepterede demokratiet.
De senere år har der dog været en anderledes måde at kommunikere på, hele verden har fået de sociale medier og dette på både godt og ondt. Medlemmer i Vellerup Sommerby er også blevet flittige brugere af de sociale medier og det er en stor glæde at se alle de dejlige opslag vedrørende skønne Vellerup Sommerby, men desværre har der i de senere 6-7 år været en lille minoritetgruppe i medlemskredsen, som har været yderst aktive på deres egne oprettede sider og grupper på de sociale medier. Der er udspredt mange usandheder, injurier og krænkende opslag imod foreningens formand, bestyrelsesmedlemmer m.m. En generalforsamling tilkendegav et ønske om at komme dette til livs, ved at stævne et medlem for injurier, dommen blev afsagt i året 2016. Hele forløbet/dommen kan læses andetsteds på foreningens hjemmeside.
Jeg selv var naiv nok til at håbe på, at nu blev der fred og ro i Sommerbyen, men desværre, så arbejder et par få medlemmer af denne minoritetsgruppe, med tætte relationer til den dømte videre med deres hetz imod formanden, bestyrelsen og mange andre.
Flere af deres sympatisører viser sig at være et lille fåtal af medlemmer, som har eller har haft en konflikt i forhold til fællesskabets interesser og beslutninger – vedtægter, ordensregler, vedtaget demokratisk i Vellerup Sommerby.
Det var lidt omkring foreningslivet på godt og ondt og som tiderne har skiftet, og jeg kunne berette om mange flere oplevelser herfra Vellerup Sommerby. Pas godt på de værdier, som vi har og har haft igennem mange år. En stor forening med mange positive og fredelige medlemmer, som har ønsket og ønsker et dejligt og fredeligt Vellerup Sommerby. I har ytret jer, blevet hørt og valgt en foreningsformand og afdelingsformænd, som i den grad har arbejdet og fortsat holder fast i de værdier, som fælleskabet ønsker og har vedtaget her i Vellerup Sommerby. Tak til jer.
Bestyrelsen har et enormt netværk, er der fx et stort ledningsbrud, som bliver alarmeret ind en søndag morgen kl. 6, ja så går der få minutter, så er alle involverede parter sat igang, “også selv om formanden sidder og sveder i Spanien”. Vellerup Sommerby er uden vand, alle medlemmer bliver hurtigt orienteret på de sociale medier og der arbejdes hårdt og energisk på at finde årsagen og sikre vand tilbage til medlemmerne i sommerbyen, det kalder jeg teamwork.
Dette var blot et enkeltstående eksempel på en velfungerende forening ledet af formanden og øvrige bestyrelsesmedlemmer.
Nu om stunder er vi blevet bedsteforældre, nu ser den næste generation vores børnebørn Vellerup Sommerby og hele Fjordlandet, og det er en sand fornøjelse at vandre med ungerne ned til bænken ved fjorden med tæpper, en picnickurv, nyde solnedgangen og ellers lege nogle gode gamle sanglege med dem, eller køre en tur med dem ud i det smukke Hornsherred/Fjordlandet på alle tider af året.
Vi blev for 10 år siden fastboende her i Vellerup Sommerby og vi glæder os over, at bo i naturskønne omgivelser og benytter flittigt de lokale butikker i nærområdet, når der skal handles og m.m. For nogle år tilbage blev jeg ramt af sygdom og her blev jeg yderst positiv overrasket over den hjælp, som Frederikssund Kommune stillede til rådighed, så min hverdag kom til at fungere.
Ja, det blev lidt langt, men hvad hjertet er fyldt af ……..
Vellerup Sommerby og hele Hornsherred/Fjordlandet en skøn perle i vores dejlige Danmark uanset årstid.
Ulla Brun Kirkestrup
Categories:

error: Det er ikke tilladt at kopiere eller downloade fra denne side. Der er copyright på alt indhold på hjemmesiden. - Copyright Vellerup Sommerby!!